Tiedekahvilassa tarkastellaan maailmankaikkeuden rakennetta 10.5.

Tule kuulemaan, kun tähtitieteilijä Pasi Nurmi kertoo keskiviikkona 10.5.2023 klo 17.00 esitelmässään ”Ihmeellinen maailmankaikkeus” miten ja mistä maailmankaikkeutemme on rakentunut.

Tähtitieteilijät ovat viimeisten 20 vuoden aikana saaneet uusien havaintolaitteiden avulla tietoa maailmankaikkeuden rakenteesta. Näiden havaintojen ansiosta tiedämme maailmankaikkeuden laajenevan jatkuvasti ja vielä kiihtyvästi. Maailmankaikkeuden rakenne muistuttaa verkkomaista rakennetta, minkä luurankona toimii tutkijoillekin tuntematon pimeä aine. Toisaalta maailmankaikkeuden täyttää pimeä energia, jonka alkuperää ei vielä tunneta.

– Maailmankaikkeuden kehitystä voidaan nykyisin simuloida supertietokoneilla. Simulaatioiden avulla on tutkittu muun muassa galaksien syntyä sekä jättimäisten mustien aukkojen ja niiden ympäristön välistä vuorovaikutusta. Nämä simulaatiot ovat edistäneet ymmärrystämme maailmankaikkeuden rakenteesta merkittävästi ja ovat nykyään tärkeä osa havaitsevaa kosmologiaa, Nurmi toteaa.

Luennolla näet kuvia miltä maailmankaikkeus näyttää ja kuulet miten Telluksemme sijoittuu tähän kaikkeen. Samalla kuulet mikä on kosminen osoitteesi!

>> Ilmoittaudu luennolle

Tiedekahvila järjestetään Aboa Vetus Ars Novan kahvilassa Café Pegasus osoitteessa Itäinen Rantakatu 4–6.