Sirpa Jalkanen laboratoriossa ja tiedekahvila-teksti

Tiedekahvilassa 9.11. aiheena syövän ja tieteen taistelu

Meistä joka kolmas sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Viime vuosikymmenten aikana useiden syöpien ennuste on merkittävästi parantunut tehokkaiden lääkkeiden ansiosta. Tästä huolimatta lääketiede on edelleen melko voimaton tiettyjen syöpien edessä.

Akateemikko Sirpa Jalkanen luennoi kahvila Pegasuksessa torstaina 9.11. klo 16.30 otsikolla Syövän ja tieteen taistelu.

– Nykyisin ymmärrämme, etteivät syöpähoidot ole ainoastaan kilpailu syöpäsolun ja lääkkeen välillä. Tärkeässä roolissa taistelussa syöpää vastaan on ihmisen oma puolustusmekanismi. Uudet lääkkeet pyrkivät tukemaan ja aktivoimaan nimenomaan omia puolustusmekanismejamme, jotka taistelevat eturintamassa syöpää vastaan, Jalkanen toteaa.

Luennolla Jalkanen tarkastelee, miten voimme tunnistaa kyseisestä uudesta hoidosta hyötyvät potilaat. Entä onko lähitulevaisuudessa tulossa uusia lääkkeitä heille, joille nykylääkkeet eivät tehoa? Näe mikroskoopilla otettuja kuvia ja videoita syöpäsoluista, niiden liikkumisesta kudoksessa ja lääkkeiden vaikutuksesta syöpäsolujen etenemiseen.

Jalkanen painottaa pitkäjänteisen tutkimuksen tärkeyttä syövän hoidossa.

– Noin 12 uutta syöpälääkettä tulee markkinoille vuosittain ja näiden avulla useimmat tappavat syövät saadaan taltutettua. Jos ei kokonaan, niin ainakin pidettyä kurissa.

Tiedekahvila järjestetään Aboa Vetus Ars Novan kahvilassa Café Pegasus osoitteessa Itäinen Rantakatu 4–6.

Tapahtuma on maksuton ja sinne voi ilmoittautua kaikki tieteestä kiinnostuneet. Ilmoittaudu tästä.