Yliopistoseura jakoi juhlavuoden kunniaksi seitsemän väitöskirjapalkintoa

Seura halusi palkita väittelijät erityisen hyvistä suorituksista ja kannustaa heitä myös jatkamaan tieteen polulla eteenpäin.

vaitoskirjapalkinnot-2020_480px

Väitöskirjapalkintojen jakotilaisuuteen osallistuivat KT Jenni Tikkanen, FT Antti Lindfors, TtT Anu-Marja Kaihlanen, VTT Niko Hatakka ja OTT Maija Helminen. Kuva: Hanna Oksanen

Turun Suomalainen Yliopistoseura jakoi seitsemän 1300 euron arvoista väitöskirjapalkintoa lukuvuoden 2019–2020 aikana Turun yliopistossa hyväksytyistä väitöskirjoista. Yliopiston juhlavuoden kunniaksi väitöskirjapalkinnoissa huomioitiin kaikki yliopiston tiedekunnat jakamalla yksi palkinto tiedekuntaa kohden.

Väitöskirjapalkinnon saivat VTT Niko Hatakka, OTT Maija Helminen, PhD Mingzhe Jiang, TtT Anu-Marja Kaihlanen, FT Antti Lindfors, KTT Matti Minkkinen ja KT Jenni Tikkanen.

- Väitöskirjapalkinto oli konkreettinen kiitos hyvin tehdystä työstä, toteaa Niko Hatakka.

Maija Helmisen mielestä palkinnon saanti kannustaa jatkamaan eteenpäin työtä tutkimuksen parissa.

- Ylipäätänsä on hienoa saada tunnustusta työstä, johon on uhrannut paljon aikaa ja vaivaa.

Anu-Marja Kaihlanen puolestaan kertoo olevansa ylpeä, että väitöskirjapalkinto myönnettiin hoitotieteen alan väitöskirjalle, joka vielä asemoituu hoitotyön koulutustutkimukseen. Henkilökohtaisesti palkinto antoi hänelle aihetta ilon kyyneliin kolmannen kerran väitöskirjaprosessin aikana.

- Ensimmäisen kerran itkin palauttaessani väitöskirjan ensimmäisen version, toisella kerralla saatuani palautteen ja tiedon kunniamaininnoista. Kolmas kerta oli tieto väitöskirjapalkinnon saannista. Nyt riittää kyynelehtiminen, Kaihlanen naurahtaa.

- Nyt palkittavat väitöskirjat ovat saaneet parhaat arvosanat tarkastajilta ja vastaväittäjiltä, ja tiedekunnat ovat ehdottaneet niitä palkittaviksi, sanoi väitöskirjapalkinnot jakanut Yliopistoseuran hallituksen puheenjohtaja Risto Lammintausta.

- Yliopistoseuran väitöskirjapalkintoja ei voi verrata siihen lahjoitukseen, jonka Yliopistoseura teki 100 vuotta sitten järjestäessään keräyksen yliopiston perustamiseksi, mutta koemme että tänä päivänä Turun Yliopiston opiskelijoiden menestys on tärkein tekijä, johon voimme pyrkiä vaikuttamaan. Nostamalla esiin menneen lukuvuoden parhaita väittelijöitä ja väitöskirjoja haluamme palkita näitä henkilöitä erityisen hyvistä suorituksista ja kannustaa heitä myös jatkamaan tieteen polulla eteenpäin. Toivomme, että palkittavat ja heidän väitöskirjansa tarjoavat myös malleja eri oppiaineiden viitekehyksistä niille monille tutkijoille, jotka ovat vielä väitöskirjatyönsä alkutaipaleella. Myös Yliopistoseuran perustutkinto-opiskelijoille suuntaamat apurahat ovat tuottaneet ilahduttavan positiivista palautetta.

Yliopistoseuran väitöskirjapalkinnot jaettiin 31.8.2020 järjestetyssä tilaisuudessa, jossa jaettiin myös Turun yliopiston muistomitalit. Tilaisuus kuvattiin ja se on osa yliopiston 4.9.2020 virtuaalisesti järjestettävien avajaisten ohjelmaa. Katso avajaiset täältä.

Palkinnot jaettiin Yliopistoseuran omista rahastoista ja Turun yliopiston hallinnoimasta Turun Suomalaisen Yliopistoseuran tieteellisestä tukirahastosta.

Yliopistoseuran väitöskirjapalkinnot 2020:

VTT Niko Hatakka: Populism in the hybrid media system : populist radical right online counterpublics interacting with journalism, party politics, and citizen activism (poliittinen historia)
OTT Maija Helminen: Finnish Civil Society Organizations in Criminal Justice in a Comparative Perspective: Exploring Their Possibilities to Fulfil Their Values and Maintain Autonomy (oikeustiede)
PhD Mingzhe Jiang: Automatic Pain Assessment by Learning from Multiple Biopotentials (tietotekniikka)
TtT Anu-Marja Kaihlanen: From a nursing student to a registered nurse – Final clinical practicum facilitating the transition (hoitotiede)
FT Antti Lindfors: Intimately Allegorical: The Poetics of Self-Mediation in Stand-Up Comedy (folkloristiikka)
KTT Matti Minkkinen: A breathless race for breathing space: Critical-analytical futures studies and the contested co-evolution of privacy imaginaries and institutions (tulevaisuudentutkimus)
KT Jenni Tikkanen: Constructing Life Courses in Times of Uncertainty. Individualisation and Social Structures in the Context of Finnish Education (kasvatustiede)