Yliopistoseura jakoi kolme väitöskirjapalkintoa Turun yliopiston avajaisissa

Yliopistoseura jakoi kolme 1 300 euron arvoista väitöskirjapalkintoa lukuvuoden 2018–2019 aikana Turun yliopistossa hyväksytyistä väitöskirjoista. Palkinnon saivat FT Prince Dadson, FT Lauri Nikkanen ja KTT Milla Wiren.

vaitoskirjapalkinto1_2019
Väitöskirjapalkintojen saajille lahjoitettiin myös seuran historiasta kertova teos Yliopistontekijät.

- Palkintojen saajat tuppaavat käyttämään sanaparia “yllätyin iloisesti”, ja ne kuvaavat myös omaa reaktiotani uutiseen. Yllätyin, koska väitöskirjani ei teoreettisena, eri teorioista integroiden ammentavana ja filosofisenakin monografina ole sieltä tyypillisimmästä päästä kauppatieteellisiä väitöskirjoja. Ilahduin, koska tämä tunnustus kertoo yliopistomme avarakatseisuudesta - siitä, että juhlapuheiden lisäksi meillä käytännössäkin arvostetaan yhä syvemmälle yksityiskohtiin pureutuvan tieteen valtavirran lisäksi tiedettä, joka pyrkii muodostamaan näistä alati atomistisemmista tiedon osa-alueista laajempaa ymmärrystä, ainerajojakin uhmaten. Monialaisessa yliopistossa tarvitsemme molempia lähestymistapoja ja tämä palkinto osoittaa, että puhe monitieteisyyden merkityksestä ei meillä jää pelkäksi puheeksi, toteaa väitöskirjapalkinnon saanut Milla Wiren.

Väitöskirjapalkinnot jakoi seuran puheenjohtaja Risto Lammintausta Turun yliopiston avajaisjuhlassa 3.9.2019. Palkinnot jaettiin Yliopistoseuran omista rahastoista ja Turun yliopiston hallinnoimasta Turun Suomalaisen Yliopistoseuran tieteellisestä tukirahastosta.

- Huomattavaa kaikkien palkittujen väittelijöiden kohdalla oli tutkimuksen kansainvälinen arviointi ja siitä saatu kiitettävä tulos. Kaikkia tutkimusaiheita voidaan luonnehtia myös hyvin ajankohtaiseksi: kansantautimme liikalihavuuden hoidosta ilmastokriisissä huipputärkeän fotosynteesin molekyylitason säätelyyn ja edelleen digitalisoituvan aikamme yritysten strategiatyöhön, Risto Lammintausta toteaa.

Seuraavat väitöskirjat palkittiin:

FT Prince Dadson: The effects of bariatric surgery on adipose tissue energy metabolism in type 2 diabetes (kliininen fysiologia ja isotooppilääketiede)

FT Lauri Nikkanen: Dynamic Regulation of Photosynthesis by Chloroplast Thioredoxin Systems (biotieteet, molekulaarinen kasvibiologia)

KTT Milla Wiren: Strategizing in the new normal. Implications of digitalization for strategizing and uncertainty: Philosophical and Managerial Considerations (kansainvälinen liiketoiminta)