Turun Suomalainen Yliopistoseura ry.

Henrikinkatu 10
20014 Turun yliopisto
yliopistoseura(at)utu.fi

Yliopistoseura on myös Facebookissa ja Twitterissä!

Kuka oli Valto Takala?

Valto Takala syntyi 10.2.1890 Lapinjärvellä. Valton isä kuoli pojan ollessa pieni ja äiti jäi kasvattamaan poikaansa. Koska poika oli lahjakas, hänet pantiin oppikouluun ja hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1913. Edessä oli pää­tös: lähteäkö opiskelemaan Helsinkiin vai jäädäkö viljelemään maatilaansa. Yliopisto-opinnot olisivat merkinneet kotitilan myymistä. Rakkaus kotitilaan voitti ja Valto Takalasta tuli maanviljelijä.

Valto Takala oli tukemassa Turun Suomalaisen Yliopiston perustamista liitty­mällä Yliopistoseuran jäseneksi jo vuonna 1920. Hän auttoi lainoilla useita sukulaisiaan jatkamaan opiskelujaan. Valto Takalan kotitila ei ollut suuri, mutta hän eli säästäväisesti ja kartutti hiljalleen omaisuuttaan. Koska hänellä ei ollut perillisiä, hän halusi käyttää varansa lahjakkaiden opiskelijoiden tukemiseen ja ryhtyi neuvottelemaan testamenttimahdollisuuksista. Neuvottelut päättyivät Turun Suomalaisen Yliopistoseuran eduksi.

Yliopistoseura jakaa rahastojensa tuotoista vuosittain apurahoja perustutkinto-opiskelijoille ja ansioituneille väitöskirjantekijöille. Seuralla on myös kolme muuta rahastoa: Hilja ja Toivo Piintilän rahastoa, Mirjam Vähä-Kirvelän rahastoa sekä Turun yliopiston hallinnassa olevaa Turun Suomalaisen Yliopistoseuran tieteellistä tukirahastoa.