Syyskokouksen yhteydessä luento "Valokuvassa vihollinen"

Turun Suomalainen Yliopistoseura varsinainen syyskokous pidetään torstaina marraskuun 3. päivänä 2016. Kokousta ennen klo 17.00 poliittisen historian tutkija ja tietokirjailija Olli Kleemola luennoi aiheesta Valokuvassa vihollinen? Neuvostoliitto ja neuvostoliittolaiset suomalaisissa ja saksalaisissa toisen maailmansodan sotavalokuvissa.

- Se, että tarkastelen aihetta juuri kuvien kautta, tuo aiheeseen uusia näkökulmia. Sotakuvista löytyy raakuutta ja suuria tunteita, mutta myös huumoria, toteaa loppuvuoden aikana aiheesta väittelevä Kleemola.

Toisen maailmansodan aikana valokuva oli keskeisin visuaalisen propagandan väline. Myös Suomi ja kansallissosialistinen Saksa rakensivat propagandavalokuvillaan omia tavoitteitaan palvelevaa kuvaa Neuvostoliitosta jatkosodan (1941–1944) ja Saksan idän-sotaretken (1941–1945) aikana. Esitelmässä tarkastellaan, miten Saksassa ja Suomessa rakennetut Neuvostoliiton kuvat erosivat toisistaan sekä millaisia vaikutuksia kuvallisella propagandalla lopulta oli.

Klo 18.00 alkaa varsinainen syyskokous, jossa käsitellään vuoden 2017 toimintasuunnitelma, talousarvio ja tilintarkastajat. Kokouksessa vahvistetaan myös liittymis- ja jäsenmaksu, valitaan hallituksen sekä neuvottelukunnan puheenjohtaja ja jäsenet erovuoroisten tilalle.

Tilaisuus järjestetään Maaherran makasiinin Porthan-salissa. Osoite on Henrikinkatu 10. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu.

Olli Kleemola on saanut Yliopistoseuralta vuonna 2014 väitöskirjaansa apurahan.