Kevätkokouksessa hallitus sai vastuuvapauden ja jäsenistö kuuli uutta tutkimusta lukemisesta

Ennen seuran kevätkokousta 29.4. psykologian yliopistolehtori Johanna Kaakinen piti esitelmän tiedon käsittelystä, oppimisesta ja muistamisesta.

Kaakinen aloitti puheenvuoronsa toteamalla, etteivät paljon mainostetut pikalukutekniikkakurssit todellisuudessa kehitä lukutekniikkaa. Tämän pystyy toteamaan ihmisen silmänliikkeitä tutkittaessa. Lukijan katse pysähtyy käytännössä jokaiseen sanaan. Vain lyhyet ja hyvin yleiset sanat saatetaan hypätä yli. Kaakinen selventää tämän johtuvan siitä, että ihmisen tarkan näön alue on erittäin rajallinen ja silmä havaitsee tekstistä hyvin kapean alueen kerrallaan: vain yhden tai kaksi sanaa, riippuen sanojen pituudesta.

Johanna Kaakinen esittee silmänliikekameralla tehtyjä havaintoja.

- Jos mielii nopeuttaa omaa lukemistaan, on ainoana vaihtoehtona harrastaa lukemista pitkäjänteisesti. Lukeminen on sitä helpompaa, mitä laajempi sanavarasto ja kattavammat tiedot lukijalla on tekstin aiheesta, Kaakinen vinkkaa.

Kaakinen esitteli kuulijoille myös uutta tutkimusta tunnelinäköilmiöstä.

- Aiemmissa tutkimuksissa on todettu, että jos lukija on saanut ennen tekstiin tutustumista aiheeseen liittyvän tehtävän, hän poimii tekstistä ajateltua vahvemmin ja nopeammin ensisijaisesti tehtävän kannalta olennaista informaatiota, Kaakinen toteaa.

- Vastikään julkaistussa tutkimuksessa havaitsimme, että tähän valikoivuuteen liittyy myös hetkellinen tunnelinäköilmiö: lukijan huomio kiinnittyy olennaisissa tekstin kohdissa vain yhteen sanaan kerrallaan. Niissä kohdin, joissa kerrotaan tehtävän kannalta vähemmän merkityksellistä asiaa, lukijan havaintokenttä ulottuu hieman laajemmalle alueelle, Kaakinen tarkentaa.

Esitelmä herätti jäsenistössä runsaasti kysymyksiä ja keskustelua. Kahvittelun lomassa pidettiin myös varsinainen kevätkokous. Kokouksessa hallitus sai jäsenistöltä vastuuvapauden ja ideoita seuran tulevaan toimintaan.

- Nyt on hyvä lähteä suunnittelemaan tulevia vuosia ja erityisesti juhlavuotta 2017. Silloin  seura täyttää 100 vuotta, toteaa hallituksen puheenjohtaja Satu Astala.

Esitelmän ja kevätkokouksen lomassa myös kahviteltiin.

Kokouksen lomassa oli aikaa myös kahvitella ja vaihtaa kuulumisia. Vasemmalla Marjut Kleemola ja oikealla Marja-Liisa Helasvuo.