Kevätkokouksen yhteydessä uusia tulkintoja Yliopistoseuran ja Turun yliopiston perustamisesta

Yliopistoseuran varsinainen kevätkokous pidetään 26.4.2017 klo 19.00 Maaherran makasiinin Porthan-salissa (Henrikinkatu 10). Kokouksessa käsitellään muun muassa toimintakertomus ja tilinpäätös vuodelta 2016.

Kokousta ennen kello 18.00 poliittisen historian professori Vesa Vares luennoi aiheesta Ihanteita, kiistoja ja reaalipolitiikkaa – Uusia tulkintoja Turun Suomalaisen Yliopistoseuran alkuvaiheista ja yliopiston synnystä.

Vares tarkastelee myös sitä, millaisia motiiveja niiden perustajilla oli.

– Syntyä on perinteisesti tarkasteltu suomalaiskansallisen voimannäytön ja konservatiivisen maailmankuvan osoituksena. Perustamisen takana oli kuitenkin muitakin tekijöitä, kuten puolustautumisreaktio venäläistämisuhkaa vastaan, tapa nähdä kansallinen ja kansainvälinen sivistys toisiaan täydentävinä, idealistinen ja holhoava kansa- ja demokratianäkemys sekä kimurantit henkilösuhteet, Vares toteaa.

Hankkeen turkulaisilla kantaisillä ja helsinkiläisillä avustajilla oli erilaiset näkemykset siitä, millainen uudesta yliopistosta tulisi.

– Näkemykset erosivat vahvasti toisistaan. Tulisiko Turun yliopistosta paikallisten etujen edistäjä ja tasavertainen täyden palvelun yliopisto, vai eräänlainen Helsingin yliopiston etäpiste, Vares selventää.

Luennolla myös kuullaan, miksi Turun yliopisto ei sijaitse vehreän linnabulevardin keskellä ja miksi se menetti Kultarannan.

Muutkin kuin seuran jäsenet ovat tervetulleita kuulemaan esitelmää. Paikkana on Maaherran makasiini (Henrikinkatu 10), Porthan-sali.

Vesa Vares kirjoittaa
     Yliopistoseuran